Är Donald Trumps republikanska parti den nya vänstern?

Det är dumt att låtsas som om ingenting har hänt när världens mäktigaste land förnekar att människan påverkar klimatet. Nu öppnas en frontlinje mellan två trosinriktningar i ett slags medialt religionskrig där motsatserna hyllar olika gudar. Nu gäller inte längre några vedertagna sanningar. I sina politiska rallyn har Trump påpekat kopplingen mellan miljöpolitik och arbetsmarknad. För mycket lagstiftning hotar jobben har han sagt. Den tunga kolindustrin och oljeindustrin hotas om miljörörelsen får som den vill. Att bry sig om de som jobbar i fabrikerna? Detta låter ju som vänsterpolitik! Det är vanliga människor i blåställ som har röstat Trump till makten. Det är svårt att överskatta betydelsen av presidentens budskap. För första gången på decennier har en politiker ifrågasatt ett av axiomen i vår samtid. Det har skapats ett före Trump och ett efter Trump.

Folket bygger landet

På vilket sätt kan en miljardär och kasinoägare från den amerikanska eliten sägas vara en vänsterpolitiker, i synnerhet som han tydligt avfärdar socialismen som ett alternativ för USA? Kan det vara en fråga om bondförnuft? Som byggnadsentreprenör lärde sig Donald Trump tidigt att man inte kunde tjäna pengar genom att sitta på kontoret. Han rörde sig ute bland arbetarna på byggplatserna. Han tog reda på vad saker kostade, och bröt ner processen, för att kunna göra största möjliga vinst. Som varje entreprenör vet Trump att det är arbete som skapar värde. I ett land som styrs av en meritokrati har alla individer möjlighet att förverkliga sina drömmar. Genom att göra ett högskoleprov kan dessutom vem som helst få en fingervisning om hur man bäst ska gå tillväga för att kunna hävda sig på arbetsmarknaden. Allmänbildningen testas samtidigt som den personliga horisonten vidgas.

Miljön kontra Jobben

Det demokratiska partiet har, efter att de tog tillbaka Representanthuset, lanserat valplattformen ”the New Green Deal” som väsentligt skärper miljölagstiftningen. Detta innebär de facto en avindustrialisering av USA. En del menar att det demokratiska partiet skjuter sig i foten genom att anamma detta program inför presidentvalet 2020 eftersom många väljargrupper kommer att motiveras att rösta på Trump. Genom att och om igen upprepa att intresset för klimatet aldrig har varit större, försöker journalister och politiker att stänga ner debatten. Skulle det skadeskjutna Parisavtalet alltså inte betyda någonting i sammanhanget? Dessutom finns det en stor majoritet som värdesätter jobben framför miljön.

Straffet för oliktänkande

Ända sedan Jesu Getsmanevandring har vi lärt oss att de med avvikande åsikter kan råka illa ut. Donald Trump frikändes nyligen från anklagelsen om att vara rysk spion. Efter en utredning som varade i två år och kostade 30 miljoner dollar med 18 heltidsanställda åklagare, insåg man till slut att det inte fanns bevis för oegentligheter. En del menar att brottsutredningen mot Trump var ett försök från hans politiska fiender att neutralisera hans politik. Med ett handelsavtal med Kina inom räckhåll och en blomstrande ekonomi, verkar den motvillige ”vänsterpolitikern” Trumps bana långtifrån över.