Olof Palme

Om du är född på 90-talet eller senare och inte speciellt intresserad av politik har du kanske inte järnkoll på vad Olof Palme gjorde i detalj. Det är dock inte särskilt länge sedan socialdemokraternas förgrundsfigur Olof Palme var lika berömd ute i världen för sina prestationer som Zlatan Ibrahimovic är idag. Olof Palme var en stark och viktig röst i internationell diplomati och politik. Ofta när han uttryckte en åsikt skapades rubriker världen över. Olof Palmes liv var en framgångssaga som slutade på ett dramatiskt sätt i och med mordet på honom den 28 februari 1986. Han var då Sveriges statsminister och mordet är fortfarande olöst.

demokrati2.se

Vad gjorde Olof Palme?

Olof Palme hade både fans och fiender i den internationella politiken. Han brukar beskrivas som en ideologiskt driven politiker som sa vad han tyckte. Även när det handlade om att framföra kritik i viktiga frågor mot världens ledande politiska aktörer. Han jämförde USA:s bombningar i Vietnam med nazistiska illdåd, kallade francoregimen i Spanien för ””satans mördare”” och var mycket tydlig i sin kritik mot Sydafrikas apartheidsystem. Hans engagemang för fred i kombination med hans mod och retoriska förmåga gjorde honom till en av sin tids mest kända politiker. På hemmaplan upplevde han såväl politiska framgångar som motgångar. De flesta som var tillräckligt gamla när han mördades brukar minnas vad de gjorde den dagen. Det spelar ingen roll om det var flyttstädning Göteborg eller om de bara åt en vanlig frukost hemma med familjen. Nyhetssändningarna och den ödesmättade känsla de förde med sig gör att vi minns även andra detaljer som vi annars skulle ha glömt.

Mordet på Olof Palme

Mordet på Olof Palme är ett av de mest uppmärksammade brotten i modern tid. Inte bara i Sverige, utan internationellt. Han sköts i korsningen Sveavägen-Tunnelgatan efter att ha sett en film på biografen Grand med sin fru Lisbet Palme. Polisinsatsen var enorm men arbete har i efterhand kritiserats för dåligt ledarskap. Tio månader efter mordet greps Christer Pettersson en tidigare känd kriminell missbrukare som befunnit sig nära mordplatsen omkring tiden för dådet. Han dömdes i juli 1989 men frikändes senare i hovrätten. Christer Pettersson hade pekats ut av Lisbet Palme men teknisk bevisning saknades helt. Över 150 personer lär, under årens lopp, ha erkänt mordet på Olof Palme och det finns många politiskt intrikata teorier och spår som utpekar allt från högerextrema svenska poliser till organisationen PKK, Sydafrikas underrättelsetjänst och Ryska KGB. Nu för tiden preskriberas inte allvarliga brott i Sverige men möjligheterna att fastställa vem som är skyldig är naturligtvis små mer än 30 år efter mordet.