Vi befinner oss i Ådalen. Utomhus är våren på stark frammarsch, men missnöje hos folket ligger och gror under ytan. Arbetarna inom pappersindustrin har bestämt sig för att gå ut i en så kallad sympatistrejk för sina vänner i Marmaverken i Hälsingland. På den här tiden använde sig ofta strejkdrabbade företag av så kallade strejkbrytare. De var experter som hyrdes in för att bryta isär de strejkerna. Den 13 maj 1931 kom ett farttyg med strejkbrytare till Ådalen. Arbetarna var inte alls förtjusta i det och bestämde sig för att göra något åt det.
Missnöje bland arbetarna
I grupp marscherade 500 missnöjda arbetare ned till strejkbrytarnas båt och intog den. Fyra stycken strejkbrytare blev övermannade och förda till Kramfors. Väl i Kramfors tvingades de lova att de skulle hålla sig utanför arbetarnas sak och i stället åka hem igen. Efter detta överlämnades de till polisen. Men det gick inte riktigt som arbetarna tänkt. I stället för att dra tillbaka strejkbrytarna bestämde sig företaget för att kalla in militären för att beskydda strejkvakterna. Skotten i Ådalen uppmärksammades stort i Ångermanland på 85-årsdagen för att hedra de som omkom. Den tragiska händelsen blev även en milstolpe och viktig händelse för hur politik skulle komma att föras i Sverige efteråt.
Skotten mot folket
Dagen efter att strejkbrytarnas båt hade stormats anordnades ett protestmöte i Frånö. Dit hade bland annat fackligt anslutna arbetare från Ådalen bjudits in för att delta. Man ville utlysa en generalstrejk tills dess att företagens strejkbrytare hade dragits tillbaka. Flera tusen personer marscherade sedan mot strejkbrytarförläggningen. När protesttåget närmade sig förläggningen i Lunde höjde militären sina kulsprutor och öppnade eld mot folksamlingen. 10 personer blev träffade totalt och 5 stycken avled. När det inträffade skyllde borgerlig media mycket på kommunisterna, medan sanningen var att det var Socialdemokraterna som var de starkast organiserade i Ådalen. Ett tragiskt inslag i svensk arbetarhistoria som sent ska glömmas, men som i slutändan ledde till att den politiska tonen blev mildare i Sverige.