Från en Toblerone till en boxningsgala, så kan Mona Sahlins offentliga liv kort sammanfattas. För ingen tror väl på allvar att hon som sagans fågel Fenix skall återkomma igen. Men vad är det som gjort att hon lyckats och misslyckats så många gånger? Hon föddes in i politiken och redan som 13-åring blev hon medlem i SSU. Fyra år senare var hon ordförande för SSU i Nacka. Hon fortsatte som Elevförbundsordförande och ordförande för SSU-distriktet i Stockholms län. 1982 tog hon steget in i riksdagen och 1994 blev hon vice statsminister. Det hela kröntes tretton år senare då hon blev vald till partiordförande och statsministerposten hägrade.
Ständiga avslöjanden om felaktigheter
Sedan kom Toblerone-affären och det började backa. Senast i raden av skandaler är en lyxresa till USA med hennes livvakt för att bland annat besöka en MBA-gala under några dagars semester, betalad med skattepengar. Samma livvakt som fått minst tre falska intyg av Mona Sahlin och diverse speciella och mycket diskutabla löneförmåner, som till exempel en egen parkeringsplats som arbetsgivaren hyrde åt honom för 50 000 kronor per år. Sahlins stora problem tycks vara att hon inte har någon respekt för pengar. Det visade sig också när hon under en period provade på som egen företagare. Företaget tvingades, efter två år, till likvidation för att Sahlin tog ut för hög lön.
Slutar sagan om Mona Sahlin nu
Att Mona Sahlin varit en ambitiös kvinna kan väl knappast ifrågasättas. Hela hennes liv tycks ha varit inriktat på att nå de högsta politiska positionerna och hennes långa arbete i det Socialdemokratiska etablissemanget är väl det som gjort att hon hela tiden hållits om ryggen när hennes nonchalans mot regler i allmänhet och hur man får använda offentliga pengar i synnerhet, gång på gång avslöjats. Men nu lär väl sagan Mona Sahlin vara slut, i vart fall i offentliga sammanhang. Tyvärr har inte bara hon drabbats, utan kanske framförallt feminismen. Det blir inte lättare att vara kvinna i politiken efter Mona Sahlin.